Sterilizarea la autoclav – cea mai eficientă modalitate de menținere a unui mediu steril în cabinetul stomatologic

În orice clinică dentară, spital, laborator de cercetare sau cabinet medical, igiena este prioritară, iar sterilizarea la autoclav reprezintă una dintre cele mai eficiente și fiabile modalități de asigurare a unui mediu curat. În astfel de cazuri, folosirea unui autoclav reprezintă o practică importantă în menținerea standardelor ridicate de igienă și prevenirea infecțiilor asociate. În continuare vom vorbi despre autoclav – ce este, cum funcționează, ce beneficii are în domeniul stomatologiei și cum poți întreține corect un astfel de echipament.

Cuprins:

  1. Ce este autoclavul și cum funcționează?
  2. Tipuri de autoclave – clasa N, B și S
  3. Sterilizarea la autoclav – tehnica folosită de acest dispozitiv
  4. Sterilizarea la autoclav în stomatologie – de ce ai nevoie de un astfel de echipament în cabinetul tău?
  5. Autoclavul – descrierea modului de folosire și întreținere

1. Ce este autoclavul și cum funcționează?

Un autoclav este un dispozitiv utilizat pentru sterilizarea instrumentelor și a materialelor, folosind abur sub presiune. Este un echipament esențial nu doar în domeniul stomatologiei, ci și în cel farmaceutic, alimentar, de cercetare sau în alte industrii în care este necesară eliminarea completă a microorganismelor și a altor agenți patogeni pentru prevenirea transmiterii infecțiilor și pentru asigurarea unui mediu de lucru cât mai sigur și mai curat.

Primul autoclav pentru uzul medical și științific a fost inventat în anul 1879, de către Charles Chamberland, un microbiolog francez. Însă primul sterilizator cu abur sub presiune care măsura temperatura din interiorul aparatului a fost introdus 50 de ani mai târziu, în 1933.  Astăzi în cabinetele stomatologice din întreaga lume funcționează cele mai performante dispozitive de sterilizare a instrumentarului și a materialelor folosite.

Fiecare dispozitiv este echipat cu un sistem de control și monitorizare pentru asigurarea unui proces de sterilizare în condiții optime, conform unor parametri bine specificați. Combinația dintre căldură, presiune și umiditate din interiorul autoclavului este cea care distruge structurile celulare ale microorganismelor, de la bacterii până la virusuri și ciuperci. În cadrul acestui proces de sterilizare la autoclav temperatura recomandată este de 250 grade Fahrenheit (aproximativ 121 grade Celsius, însă poate ajunge până la 134 grade Celsius), iar timpul de sterilizare este cuprins între 15 și 20 de minute.

2. Tipuri de autoclave – clasa N, B și S

Există mai multe tipuri de autoclave, adaptate pentru diferite nevoi și aplicații, de la cele cu abur sub presiune standard, folosite în domeniul medical, stomatologic și farmaceutic, la cele fără presiune, recomandate pentru sterilizarea lichidelor care nu pot fi expuse la o presiune ridicată, sau cele cu vid, proiectate să extragă aerul din interiorul camerei de sterilizare înainte de a introduce aburul sub presiune.

 În funcție de caracteristicile tehnice, autoclavele se împart în 3 clase distincte:

  • Clasa N: Autoclavele din această clasă au o dimensiune mică și se folosesc pentru sterilizarea instrumentelor și materialelor non-poroase, cum ar fi instrumente metalice, echipamente din plastic dur, ceramică sau sticlă. Este important de menționat că un astfel de autoclav nu poate fi folosit pentru sterilizarea unor materiale sensibile sau poroase (în acest caz sunt recomandate cele din clasa B sau S).
  • Clasa S: Autoclavele din clasa S sunt recomandate pentru sterilizarea materialelor solide (nu și a corpurilor goale, cum ar fi piese de mână sau turbine), ele funcționând pe baza unei pompe, dar fără vid. Nu sunt atât de folosite în domeniul stomatologic, performanțele lor neatingând standarde foarte înalte.
  • Clasa B: În momentul de față, autoclavele din clasa B sunt utilizate în majoritatea cabinetelor stomatologice, ele fiind eficiente pentru toate tipurile de materiale ce necesită sterilizare. Având în vedere caracteristicile clasei B de autoclave și nivelul de siguranță și eficiență stipulat în legislație (autoclavele trebuie să respecte cerințele standardul UNI EN 13060), putem spune că echipamentele din această clasă reprezintă o alegere bună pentru o clinica sau un cabinet stomatologic.

3. Sterilizarea la autoclav – tehnica folosită de acest dispozitiv

Un ciclu de sterilizare al instrumentelor și materialelor implică 3 faze importante. Dispozitivele performante, cum sunt autoclavele MELAG, indică, de regulă, pe afișajul LCD informații despre fazele ciclului de sterilizare. În prima fază, autoclavul elimină aerul din interior cu ajutorul unui sistem de vid (acest proces poartă numele de purjare). Aerul trebuie eliminat pentru că inhibă sterilizarea. După ce aerul a fost eliminat, autoclavul trece în a doua fază, cea de sterilizare propriu-zisă – în această etapă, crește presiunea și temperatura din interior până la nivelul standard. Instrumentele și materialele sunt menținute la temperatura optimă pentru o perioadă de timp fixă necesară pentru sterilizarea lor (între 15 și 20 de minute). În etapa finală a ciclului, se deschide scurgerea sterilizatorului, aburul este eliminat, iar instrumentele și materialele trec în etapa de uscare. 

Această tehnică de sterilizare este extrem de eficientă în distrugerea microorganismelor, de la bacterii patogene, la virusuri, ciuperci, mucegaiuri sau spori bacterieni. Eficacitatea sterilizării la autoclav depinde totuși de mai mulți factori, cum ar fi timpul și temperatura de sterilizare, tipul de materiale sterilizate și starea de contaminare a acestora. Este recomandat în acest sens să nu faci rabat de la calitate și să investești într-un aparat performant pentru a păstra mereu un mediu steril în cabinet și pentru a preveni transmiterea infecțiilor. 

4. Sterilizarea la autoclav în stomatologie – de ce ai nevoie de un astfel de echipament în cabinetul tău?

Sterilizarea cu autoclavul în stomatologie îți poate aduce doar beneficii și este important să privești această investiție ca pe o necesitate. Într-un cabinet stomatologic, instrumentele și echipamentele folosite pentru diverse intervenții trebuie să fie complet sterilizate pentru a preveni transmiterea infecțiilor de la un pacient la altul. Autoclavul distruge orice microorganism care ajunge pe instrumentar și previne cu succes transmiterea infecțiilor. Folosirea unui astfel de dispozitiv denotă o grijă mare nu doar pentru siguranța pacienților, ci și a personalului medical, pentru că și aceștia sunt expuși la riscuri de infecții.

Utilizarea unui autoclav asigură conformitatea cu standardele de igienă – să nu uităm faptul că infecțiile se pot transmite extrem de ușor într-un spațiu medical, unde rotația pacienților este destul de mare. Sterilizarea echipamentelor medicale este esențială dacă vrei să oferi servicii de înaltă calitate. Pacienții vor aprecia întotdeauna un mediu sigur și steril în cabinetul stomatologic, iar acest lucru duce atât la creșterea încrederii și a nivelului de satisfacție, cât și la fidelizarea lor. Riscul de complicații și infecții post-tratament va fi redus considerabil prin sterilizarea instrumentelor folosite în cadrul procedurilor dentare. Să nu uităm nici de faptul că sterilizarea eficientă a instrumentelor cu ajutorul autoclavului permite și un flux de lucru mai mare și o productivitate ridicată în cabinetul stomatologic.

Prin urmare, folosirea unui autoclav este necesară în orice cabinet dentar pentru prevenirea transmiterii infecțiilor și pentru menținerea unor standarde ridicate de igienă și calitate.

5. Autoclavul – descrierea modului de folosire și întreținere

Dacă te-ai hotărât să achiziționezi un autoclav pentru dotarea noului cabinet, ar trebui să știi și cum se folosește pentru a instrui restul echipei. Sterilizarea la autoclav este un proces ce necesită respectarea unor pași specifici pentru un rezultat eficient. O utilizare corespunzătoare a autoclavului, respectând setările și instrucțiunile producătorului, este esențială pentru a asigura sterilizarea eficientă a instrumentelor și echipamentelor stomatologice. Alegerea programului adecvat și respectarea timpului și a temperaturii necesare sunt importante pentru eliminarea completă a microorganismelor.

Iată care sunt pașii pentru folosirea corectă a echipamentului de sterilizare a instrumentelor și materialelor dintr-un cabinet stomatologic:

  • Pregătește autoclavul: Asigură-te că acesta este curat și gata de utilizare prin verificarea nivelului de apă din rezervor (înlocuiește apa sau completează până la nivelul optim, dacă este necesar).
  • Pregătește obiectele pentru sterilizare, conform indicațiilor producătorului.
  • Încarcă autoclavul: Așează obiectele în interior, asigurându-te că nu sunt suprapuse și sunt așezate într-un mod care permite circulația corectă a aburului.
  • Setează parametrii de sterilizare: Ajustează temperatura și timpul de sterilizare, în conformitate cu instrucțiunile producătorului și cu cerințele de sterilizare.
  • Pornește ciclul de sterilizare: Asigură-te că autoclavul este închis corect și că toate condițiile necesare pentru sterilizare sunt îndeplinite.
  • Monitorizează procesul de sterilizare: Fii atent la indicatorii de temperatură și presiune și asigură-te că aceștia se încadrează în limitele specifice.
  • Scoate obiectele sterilizate și verifică-le: După ce ciclul de sterilizare este complet, așteaptă ca autoclavul să se răcească înainte de a deschide ușa. Scoate cu grijă obiectele sterilizate și asigură-te că nu au suferit daune.

Dacă folosești cutii metalice perforate pentru depozitarea obiectelor sterilizate, ar trebui să știi că durata menținerii sterilizării este de maxim 24 de ore de la scoaterea din autoclav (cu condiția ca aceste cutii să fie închise). Dacă în schimb folosești pungi individuale de hârtie/plastic, durata de sterilizare crește la 2 luni. Nu uita să notezi în ambele cazuri data sterilizării, numărul ciclului de sterilizare și data expirării (în special la cele ambalate individual).

Fiecare sterilizare a instrumentarului va fi documentată în registrul de evidență al sterilizării în care se notează: data și numărul autoclavului (valabil în cazul clinicilor în care există mai multe astfel de aparate), tipul obiectelor, numărul lor și parametrii procedurii de sterilizare (temperatură, presiune, ora începerii/încheierii). Ținerea unui astfel de registru este obligatorie prin lege. 

La fel ca orice alte dotări ale cabinetului, de la unituri dentare la sisteme de aspirație, lămpi dentare sau instrumentar, și aparatele de sterilizare stomatologice trebuie să fie întreținute corespunzător pentru a-și păstra rezistența și eficacitatea. Iată câteva recomandări și măsuri de întreținere a autoclavului:

  • După fiecare utilizare, autoclavul se va curăța conform instrucțiunilor producătorului – nu trebuie să rămână reziduuri sau depuneri care ar putea afecta funcționalitatea sa.
  • Înainte de fiecare utilizare se verifică nivelul de apă – dacă nu este suficientă apă pentru ciclurile de sterilizare sau se observă că apa este murdară, aceasta va fi înlocuită.
  • Periodic, se verifică garniturile și etanșările autoclavului pentru depistarea oricărui semn de uzură sau deteriorare (scurgerile de abur afectează eficacitatea procesului de sterilizare).
  • Se verifică și se curăță regulat filtrele și supapele pentru a preveni blocarea lor și pentru a asigura circulația corespunzătoare a aerului și a aburului.
  • Se verifică periodic componentele electrice și se înlocuiesc, la nevoie, în caz de uzură sau deteriorare.
  • Se instruiește corect personalul care folosește autoclavul cu privire la utilizarea acestuia, conform instrucțiunilor producătorului și a protocoalelor de siguranță și de igienă.

Folosirea și întreținerea corectă a autoclavului ajută la menținerea eficienței și contribuie la asigurarea unui mediu sigur, curat și steril în cabinetul stomatologic.

În concluzie, autoclavul este un echipament de care ai nevoie în clinica ta dacă îți dorești să ai parte de intervenții dentare cu rezultate bune și să previi complicațiile postoperatorii. Bineînțeles, și procesul de întreținere este important – așa că, dacă îți dorești un mediu steril în cabinetul tău pentru o durată cât mai îndelungată de timp, ține cont de recomandările de îngrijire. Prin folosirea și întreținerea autoclavului vei asigura protecția pacienților, dar și a personalului medical, conformitatea cu reglementările și normele în vigoare și funcționarea eficientă a clinicii tale.

Acest articol a fost scris de

Picture of Dr. Cristina Rizea
Dr. Cristina Rizea este doctor in stiinte medicale si lector la congrese, cursuri si evenimente stomatologice nationale si internationale. Membra in Comitetul Executiv al Asociatiei Europene a Studentilor la Medicina Dentara in perioada studentiei, in prezent dr. Cristina Rizea participa ca lector invitat la manifestari stiintifice la nivel global, printre care World Dental Congress.

Urgență service

Raportează defecțiunea - intervenție rapidă