Reconstrucții simple și rapide cu ajutorul capelor de celuloid Frasaco

Absolventă a UMF Carol Davila din București, promoția 2011, dr. Eliza Stan, încă din timpul facultății a descoperit pasiunea pentru pedodonție. A decis să își limiteze practică la această ramură a stomatologiei, participând constant la numeroase cursuri și congrese de specialitate.

Din 2016, când l-a întâlnit pe prof. dr. Raymond Van Duinen, dr Eliza Stan practică cu succes stomatologia minim invazivă în cabinetul de pedodonție. A fost timp de 6 ani medic voluntar în cadrul proiectului „Zâna Merciluta”, tratând peste 1000 de copii din satele din România.

A fost lector în cadrul Congresului de medicină dentară pentru studenți și dentiști tineri „Dentis 2021”, Cluj, cu tema „Minimum intervention and biomimetic approach în pediatric dentistry” cât și în cadrul Congresului „Marisiensis-Târgu Mureș 2021”. A participat ca speaker în cadrul primului congres internațional de pedodonție din România „SmartPedo” cu workshop-ul „Protocol simplu și rapid de reconstrucție a dinților frontali temporari cu ajutorul capelor de celuloid”.

Dinții frontali temporari care și-au pierdut din substanța dentară din cauza diverselor traumatisme sau cei afectați de caria precoce a copilăriei pot fi reconstruiți facil cu ajutorul capelor de celuloid.

Acestea vin în sprijinul medicilor stomatologi care lucrează cu copii prin ușurința cu care sunt manevrate, chiar și în cazul în care micii pacienți nu cooperează.

Ce sunt capele de celuloid?

Capele sunt practic coroane dentare din celuloid preformate, de diverse mărimi, conturate astfel încât să corespundă formei naturale a dinților temporari.

Utilizarea coroanelor din celuloid este adesea considerată a fi o abordare conservativă de restaurare a dinților primari, întrucât necesită o preparare minim invazivă a dintelui, cu minimum de sacrificiu.

Indicații:

Caria precoce a copilăriei

Fracturi dentare

Demineralizări

Dinți malformați

Reconstrucția dinților tratați endodontic

Amelogeneza imperfectă 

Estetică

Contraindicații:

Structură dentară insuficiență pentru retenție

Bruxism

Dinte mobil

Afecțiuni gingivale cronice

Avantaje:

Rapid de aplicat

Ușor de utilizat

Rentabil

Nu necesită anestezie

Non-toxice/non-alergice

Disponibile în diferite dimensiuni și forme

Aspect natural

Poate reduce necesitatea extracțiilor

Materiale utilizate împreună cu capele de celuloid:

Compozit fluid/chitos

Compomer

Glass ionomeri

Acest articol a fost scris de

Picture of Dr. Cristina Rizea
Dr. Cristina Rizea este doctor in stiinte medicale si lector la congrese, cursuri si evenimente stomatologice nationale si internationale. Membra in Comitetul Executiv al Asociatiei Europene a Studentilor la Medicina Dentara in perioada studentiei, in prezent dr. Cristina Rizea participa ca lector invitat la manifestari stiintifice la nivel global, printre care World Dental Congress.

Urgență service

Raportează defecțiunea - intervenție rapidă