Deschiderea unui cabinet sau a unei clinici stomatologice reprezintă o oportunitate de a-ți transforma pasiunea pentru medicină dentară într-o afacere de succes. Deși demersul poate părea complicat la început, cadrul legal actual vine în sprijinul medicilor stomatologi, oferind îndrumări clare cu privire la pașii necesari. Prin respectarea reglementărilor și o organizare atentă, vei putea pune bazele unei clinici moderne, oferind pacienților servicii stomatologice de înaltă calitate într-un mediu sigur și profesionist.
Cuprins:
- Ce trebuie să știi la deschiderea unui cabinet stomatologic?
1.1. Care sunt actele necesare pentru deschiderea cabinetului stomatologic?
1.2. Care sunt normele și condițiile pentru deschiderea unui cabinet stomatologic pe care trebuie să le îndeplinești?
- Plan de afacere pentru deschiderea unui cabinet stomatologic – ce dotări se regăsesc printre condițiile de deschidere?
1. Ce trebuie să știi la deschiderea unui cabinet stomatologic?
Deschiderea unui cabinet stomatologic implică multe aspecte, atât de natură practică, cât și administrative. Principalele elemente cheie care se află la baza planului de afaceri pentru cabinetul stomatologic sunt reprezentate de:
- Planificarea financiară: Înființarea unui cabinet sau a unei clinici stomatologice necesită o investiție financiară semnificativă pentru echipamente, mobilier, chirii sau achiziționarea spațiului, publicitate, salarii și nu numai. Este important să ai un plan de afaceri bine pus la punct și, eventual, să identifici sursele de finanțare.
- Licențierea și autorizările: Înainte de a demara totul, este important să te asiguri că îndeplinești toate cerințele legale pentru a deschide un cabinet stomatologic în zona respectivă. Acest lucru poate presupune obținerea licenței de practică, înregistrarea cabinetului la autoritățile locale, respectarea standardelor de igienă și de siguranță, dar și alte documente.
- Alegerea locației potrivite: Pentru a alege locul unde să deschizi un cabinet stomatologic, trebuie să ții cont ca zona să fie ușor accesibilă pentru pacienți, cu suficient spațiu pentru a desfășura activitățile necesare. Pentru a fi cât mai ușor de găsit de către pacienți, cabinetul poate fi amenajat la parterul unui bloc, eventual în apropierea unei parcări. Totodată, este important să nu uiți de concurență și de publicul țintă.
- Echipa: Recrutează personal cu experiență și dedicat, precum asistenți pricepuți, personal administrativ și, eventual, alți medici stomatologi colaboratori, în funcție de dimensiunea cabinetului și de volumul de lucru așteptat.
- Echipamente și materiale: Investește în echipamente stomatologice de înaltă calitate, precum scaune stomatologice, aparate de radiologie, substanțe și aparate pentru sterilizare, instrumentar, consumabile, dar și alte dotări, în funcție de serviciile pe care dorești să le oferi celor care îți trec pragul.
- Asigurări: Nu uita să închei o poliță de asigurări pentru cabinetul tău, care să acopere atât echipamentele, clădirea, cât și răspunderea profesională, dar și alte riscuri.
- Marketing și promovare: Dezvoltă o strategie de marketing pentru a-ți promova cabinetul stomatologic în comunitatea din care faci parte. Ai posibilitatea de a-ți desfășura campania de promovare în mediul online și offline, prin participarea la evenimente locale, prin colaborarea cu alte afaceri din zonă sau prin oferirea de vouchere și beneficii pacienților care aleg să îți solicite ajutorul.
- Sisteme de gestionare a bazei de date: Este indicat să ai un sistem eficient de gestionare a pacienților, care să faciliteze programările, eliberarea de facturi, gestiunea fișelor medicale sau chiar a tuturor materialelor recepționate de cabinet.
- Standarde de igienă și siguranță: La fel ca în alte laturi ale medicinei, și în stomatologie trebuie să se respecte cu strictețe standardele de igienă și de sterilizare pentru a se asigura protecția pacienților și a personalului.
- Educația continuă: Asigură-te că echipa ta participă la programe de educație continuă pentru a rămâne la curent cu cele mai recente tehnologii din domeniul stomatologic. În acest sens, echipa se poate organiza pentru a pleca în deplasări în străinătate pentru conferințe, seminarii sau congrese în cadrul cărora sunt prezentate cele mai avansate aspecte din domeniu.
- Relația cu pacienții: Este foarte important să construiești o relație de încredere cu pacienții tăi, oferindu-le servicii de calitate și tratându-i cu respect și empatie.
1.1. Care sunt actele necesare pentru deschiderea cabinetului stomatologic?
Actele necesare pentru înființarea cabinetului stomatologic trebuie să fie depuse în două locații cheie: la Colegiul Medicilor din județul în raza căruia se află locul unde vei deschide afacerea și la Direcția de Sănătate Publică, instituție care va elibera autorizația de deschidere și funcționare.
Astfel, în ceea ce privește Colegiul Medicilor, va trebui să prezinți documentele din lista următoare:
- Copie care să arate schiţa spaţiului (care să indice clar numărul camerelor ce se află în componența spațiului respectiv);
- Copie a documentului ce atestă deţinerea spaţiului (după caz, poate fi vorba despre copia de la actul de vânzare-cumpărare, contractul de închiriere, donaţie sau alte situații);
- Copie după atestatul de liberă practică al medicului încadrat drept titular (legislația prevede ca proprietarul cabinetului să fie obligatoriu medic stomatolog cu licență și înscris în Colegiul Medicilor Stomatologi, care implicit, deține și atestat de liberă practică);
- Taxa de avizare care se va achita direct la Colegiul Medicilor.
- Cerere care se va completa în momentul depunerii actelor;
- Copie care să dovedească faptul că titularul și-a achitat la zi cotizația către Colegiul Medicilor.
Ulterior, după ce sunt depuse toate aceste acte la CMD, va trebui să mergi la Direcţia de Sănătate Publică, pregătit cu un dosar care să cuprindă:
- Copia după actul de spațiu (adică, cel care atestă dimensiunea spațiului în care îți vei desfășura activitatea, organizat pe încăperi și care dovedește modul în care l-ai dobândit);
- Cerere tip pe care o poți găsi direct la sediul DSP;
- Copie după autorizaţia de liberă practică (pe care o poți obține ușor de la CMD, la cerere);
- Certificatul de Avizare al cabinetului Medical Individual care se eliberează doar de către Colegiul Medicilor, în original (din acest motiv se recomandă mai întâi mersul la CMD, iar apoi la DSP).
În cazul în care vrei să știi un estimat al costurilor pentru deschiderea unui cabinet stomatologic, ai posibilitatea de a consulta site-urile Colegiului Medicilor și al Direcției de Sănătate Publică pentru a te pregăti din timp.
1.2. Care sunt normele și condițiile pentru deschiderea unui cabinet stomatologic pe care trebuie să le îndeplinești?
Dacă te afli la început de drum și nu știi cum să deschizi un cabinet stomatologic, trebuie să afli că, mai întâi de toate, trebuie să obții autorizația sanitară de funcționare de la autoritățile de sănătate publică județene sau ale municipiului București. În acest sens, trebuie să te prezinți cu următoarele elemente pentru a primi această autorizație:
- Dosar;
- Copie a certificatului de înregistrare a cabinetului;
- Achitarea taxei pentru eliberarea autorizaţiei sanitare de către DSP;
- Copie după CUI;
- Copie după contractul de colectare şi transport deşeuri periculoase/ contract cu o firmă pentru spălarea inventarului moale (acesta trebuie să fie încheiat înainte de a depune dosarul la DSP);
- Copie după actul de proprietate, chirie sau comodat, după caz;
- Schiţa cabinetului;
- Memoriu de prezentare;
- Taxă pentru Autoritatea de Supraveghere Financiară.
Nu în ultimul rând, este important să știi că printre condițiile de deschidere ale unui cabinet stomatologic se numără și criteriile igienico-sanitare, adică:
- Este indicată încheierea unui contract de colaborare cu o firmă ce se ocupă de gestionarea deșeurilor. În caz contrar, trebuie foarte clar stabilit cum se efectuează colectarea, depozitarea, evacuarea și neutralizarea acestora, în așa fel încât să fie conform prevederilor legale în vigoare;
- Instalarea termostatelor în diferitele încăperi și respectarea temperaturilor de 22-24 °C în cabinet și de 18-20 °C în sălile de aşteptare;
- Asigurarea unui iluminat de calitate, atât pentru încăperea în care se fac consultații și tratamente, precum și în zona unde este amenajat sistemul CAD/CAM, ce necesită precizie;
- Aprovizionare cu apă potabilă;
- Pentru a nu se pune problema de poluarea apei, aerului ori a solului, trebuie să fie asigurată racordarea spațiului de lucru la rețeaua de canalizare a localității. Dacă acest lucru nu este posibil, trebuie să fie prevăzut cu instalații proprii de colectare a apelor uzate;
- Ventilație corespunzătoare;
- Alegerea unui loc accesibil pentru public;
- Antifonare adecvată, mai ales în cazul în care activitatea se desfășoară la parterul unui bloc de locuințe;
- Asigurarea echipamentelor de protecție pentru tot personalul angajat sau colaborator din cabinet;
- Asigurarea dezinfectanților, antisepticelor și a echipamentelor necesare;
- Pereții și tavanul trebuie să fie acoperite cu vopsea lavabilă, ușor de curățat după caz, iar în ceea ce privește suprafețele de lucru, acestea trebuie să fie acoperite de materiale simplu de igienizat, dar mai ales, rezistente la substanțele acide.
Dacă ai înțeles care sunt normele pentru deschiderea cabinetului stomatologic, trebuie să descoperi și care sunt principalele asigurări pe care ar fi recomandat să le închei. Cea mai importantă dintre acestea este asigurarea de malpraxis. Pentru cei care nu știu deja, malpraxisul este o eroare medicală care poate fi efectuată conștient sau nu și care conduce la prejudicii de diferite grade aduse pacientului. Pentru că în multe situații malpraxisul este dificil sau chiar imposibil de anticipat, este indicat să ai încheiată o poliță de asigurare.
După cum spuneam mai devreme, erorile pot fi de diferite grade. În primul rând, există erorile subiective, care sunt indicate de punerea neconformă în practică a tehnicilor medicale. În al doilea rând, se constată erorile de diagnostic. În acest caz, se poate pune problema de o examinare eronată a pacientului, de interpretarea greșită a semnelor pe care acesta le acuză, de nerecomandarea unor investigații suplimentare, ori chiar menținerea diagnosticului chiar și dacă tratamentul este fără rezultate.
Bineînțeles, dacă închei o asigurare de malpraxis, vei beneficia de protecție financiară și profesională, dacă te încadrezi într-una dintre situațiile menționate mai sus. Nu doar că vei putea economisi bani pentru judecată, dar vei putea fi mult mai liniștit în cazul în care un accident are loc.
2. Plan de afacere pentru deschiderea unui cabinet stomatologic – ce dotări se regăsesc printre condițiile de deschidere?
Mai întâi de toate, trebuie să te gândești la confortul pe care îl asiguri pacienților tăi. De aceea, este indicat să le pui la dispoziție, pe lângă o sală de așteptare cu recepție, scaune comode, un televizor, acces la internet și, în funcție de preferințele tale, un dozator de apă sau un aparat de cafea. Apoi, pentru a putea deschide clinica, va trebui să respecți câteva dotări minime:
- Scaun dentar confortabil;
- Unit dentar dotat cu minim două piese terminale care să fie autorizat de către autoritățile competente, în momentul în care depui actele. Acesta poate fi prevăzut cu un compresor Durr de înaltă calitate, performant și cu aer comprimat ce poate fi utilizat oricând și la orice intervenție;
- Ace de diferite dimensiuni: Lentullo, Reamers, Hedstrom, tirre-nerf, Kerr, Miller;
- Dispozitiv pentru detartraj cu ultrasunete;
- Elevatoare de tip curb şi drept;
- Lampă pentru fotopolimerizarea materialelor din timpul intervențiilor;
- Pense Pean;
- Excavatoare de diferite mărimi;
- Bisturiu pentru incizia și rezecția mucoasei;
- Chiurete curbe şi drepte de tip Volkman;
- Spatule bucale confecționate din material metalic;
- Portmatrice și matrice circulare;
- Tensiometru şi stetoscop, alături de trusă de prim ajutor;
- Freze scurte şi lungi de tip Beutelrock;
- Cleşte pentru extracţie (atât pentru maxilar, cât și pentru mandibulă);
- Cleşte de tip crampon;
- Canule de unică folosinţă și metalice pentru aspiraţie.
- Oglinzi, pense și sonde dentare;
- Lampă de spirt ori, în funcție de posibilități, arzător de gaze;
- Foarfece chirurgicale curbe şi drepte;
- Freze pentru turbine confecționate din oţel şi diamantate;
- Linguri metalice pentru amprente şi/sau masă plastic (de unică folosinţă sau sterilizabile);
- Diferite materiale suplimentare pentru curăţarea mecanică;
- Materiale și consumabile pentru obturaţii provizorii;
- Spatulă pentru prelucrarea ghipsului;
- Bol confecționat din cauciuc;
- Gume, pufuri şi amalgam de Ag;
- Freze confecționate din oţel şi diamantate pentru piesă dreaptă şi contra-unghi;
- Materiale pentru coafaj pulpar;
- Materiale pentru intervențiile endodontice;
- Soluţii şi pulberi, inclusiv clorură de zinc, Walkhoff, iodoform tricrezol, eugenol;
- Aliaje de Ag + Hg;
- Cimenturi diferite;
- Echipament profesional de protecţie, precum și lupe dentare Zeiss care permit vizualizarea în detaliu a tuturor structurilor orale și astfel, permit intervenții minim invazive;
- Matrice, portmatrice și separatoare de tip Ivory;
- Mandrine pentru piesă dreaptă şi unghi;
- Cuţit pentru prelucrarea materialelor de tip ceară;
- Consumabile pentru efectuarea amprentării;
- Materiale termoplastice, dar și cele necesare pentru realizarea obturațiilor;
- Soluții anestezice de contact și injectabile;
- Instrumentar pentru efectuarea detartrajului, sub forme diferite.
De asemenea, cabinetul poate fi dotat și cu un microscop Zeiss de înaltă precizie, care să permită magnificația în mai multe trepte, sistem potrivit pentru modelarea materialelor compozite, dar și cu numeroase alte caracteristici valoroase.
Inaugurarea cabinetului stomatologic poate părea o provocare la început, însă ținând cont de ceea ce spune legislația în vigoare și respectând normele privind dotările, protecția mediului și gestionarea deșeurilor, dar și asigurările recomandate, totul va fi mult mai simplu. Prinde curaj și dă startul unui nou început profesional!